Miksikö Sylvi Symposiumi


Kulttuurituottaja Ilkka Seppä 11.9.2017:

Hyvät kirjallisuuden ystävät
Kuudestoista Sylvi Kekkosen nimeä kantavaan kirjallisuustapahtuma Sylvi Symposiumi vietettiin 9.-10.9. Kulttuurikeskus Poleenissa. Kiitos luennoitsijoille ja runsaslukuiselle yleisölle mieliinpainuvasta viikonlopusta!

Miksikö Sylvi Kekkonen?

Siihen on kolme painavaa perustetta.

  • Ensimmäiseksi. Sylvia Salome Uino, myöhemmin Sylvi Kekkonen, syntyi täällä Pieksämäellä. Syntymä on tärkeä tapahtuma. Ilman sitä ei olisi mitään muutakaan.
  • Nuori Sylvi rakasti sanoja. Nuoresta saakka lukeminen oli hän suurin harrastuksensa. Aikuisella iällä harrastuksesta tuli elämäntehtävä, kuten hän rakkautensa kirjoihin ilmaisi.
    Sanat, kirjat, kirjallisuus oli hänen oma yksityinen alueensa. Se oli täysin riippumaton ulkoisista asioista. Tämä on se toinen peruste.
  • Aikuisena Sylvi Kekkonen ryhtyi kutsumaan kotiinsa Helsingissä kirjailijoita keskustelemaan kirjallisuudesta. Hänen miehensä ei vielä tuolloin ollut presidentti. Vähitellen keskusteluista muodostui vakiintuneita tapaamisia, ja ne jatkuivat Tamminiemessä. Ryhdyttiin puhumaan Sylvi Kekkosen ”kirjallisesta salongista”. Niihin kutsuttiin aina sekä jo nimekkäitä kirjailijoita että nuoria vasta-alkajia. Tämä on se kolmas peruste.

Kun Sylvi Kekkosen 100-vuotisjuhla järjestettiin vuonna 2000 Pieksämäellä, syntyi siitä sytyke jatkaa näiden kirjallisten tapaamisten järjestämistä. Niin syntyi Sylvi Symposiumi, jossa noudatetaan Sylvi Kekkosen kokoontumisten periaatetta: hänen omia teoksiaan ei niissä koskaan käsitelty.  Teemat vaihtelivat.