Sylvi Symposiumi

SylviSymposiumi_Poleeni

SYLVI SYMPOSIUMI 2017
9.-10.9.2017 Kulttuurikeskus Poleeni, Pieksämäki 

Sylvi Symposiumin –ohjelmaesite (6/17)

Tänä vuonna Sylvi Symposiumin teema on Savolaisia sanantaitajia. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi haluamme nostaa esiin ja kunniaan savolaisuutta kirjallisuuden kautta! Tarkastelussa on niin edesmenneitä kuin eläviä savolaisia sanataiteilijoita monipuolisesti edustettuna. Tapahtuma on teemallisesti jatkoa vuonna 2016 järjestettyyn uudistettuun Sylvi Symposiumiin, jossa käsiteltiin suomalaisia sanataitureita. Sylvi Symposiumi on osa Taiken taideliikuttaa -teemavuotta.

fb

Tutustu myös Sylvi Symposiumin facebook -sivuihin.

Lisätietoa aikaisemmista Sylvi Symposiumi -tapahtumista 2000-2015, tästä

Sumposiumi2016fbpohjakuva

SYLVI SYMPOSIUMI 2016 – suomalaista sanataituruutta

Uudistunut Sylvi Symposium järjestettiin 3.-ja 4. syyskuuta Kulttuurikeskus Poleenissa. Kaksipäiväisessä tapahtumassa käsiteltiin muun muassa Aleksis Kivi, Marja-Liisa Vartio, räpin synty, Lauri Viita, Juice Leskinen sekä Jaakko Teppo. Symposiumin avauspuheenvuoron käytti kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme otsikolla Kirjain-Suomen synty ja Agricolan osuus siinä asiassa. Hurme näytteli myös Nälkäteatterin esityksessä Kihlaus, joka oli osa symposiumin ohjelmaa lauantaina. Bibliofiili Ilkka Paatero  kertoi esityksessään mm. niistä kirjoista, jotka olivat  Aleksis Kiven kirjastoon kuuluneet tai hänen muualta luettavakseen hankkimat kirjat. Kirjat, joiden voidaan katsoa vaikuttaneen Seitsemän veljeksen tekstiin tai sen rakenteisiin. Sylvi Symposiumin muita alustajia olivat tietokirjailija Helena Ruuska, kirjailija Tuula Korolainen, kirjailija Antti Heikkinen, räppäri Karri Paleface Miettinen ja lauluntekijä Heikki Salo. Lasten sanataidetyöpajoja ohjasi lastenkirjailija Maria Kuutti.

Bibliofiili Ilkka Paatero toi tapahtuman ajaksi Poleenin aulaan näyttelyn Aleksis Kiven, Mikael Agricolan ja hänen aikalaistensa teoksista.


SYLVI SYMPOSIUMISSA ESITELLÄÄN SUOMALAISIA SANATAITUREITA
Kulttuurikeskus Poleeni, Savontie 13, Pieksämäki

Lauantai 3.9.

 • 12.00 – 12.45   Kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme

  Kirjain-Suomen synty ja Agricolan osuus siinä asiassa
 • 12.45 – 13.30  FT, tietokirjailija Helena Ruuska
  Puhelias pelkistäjä – Marja-Liisa Vartio naisen kuvaajana
 • 13.30 – 14.30  Lounastauko
 • 14.30 – 15.30  Bibliofiili Ilkka Paatero

  Seitsemän veljeksen lähteet.
  Poleenissa on tapahtuman ajan esillä Paateron kokoama kirjanäyttely Mikael Agricolan ja Aleksis Kiven teoksista sekä Aleksis Kiven lukemista kirjoista.
 • 15.30 – 16.15  Kihlaus, teatteriesitys
  Nälkäteatterin vuonna 1997 kantaesittämä Kihlaus on vanhin Suomessa
  yhtäjaksoisesti esitetty ammattiteatteriesitys. Nälkäteatteri esittää Aleksis Kiven
  pienoisnäytelmän sellaisenaan, sanaakaan muuttamatta. Esiintyjät Marc Gassot, Tuomas Rinta-Panttila, Vando Suvanto ja Juha Hurme.  Ohjaus Kaarlo  Bergbom.
 • SANATAIDEPAJAT  Lapsille, ohjaajana lastenkirjailija Maria Kuutti
  12.00 – 13.30   1.–2. -luokkalaiset  (kirjoitustaito ei ole välttämätön)
  13.30 – 15.00    3.–4. -luokkalaiset
  Työpajoissa kirjoitetaan (tai piirretään), luetaan ja kuunnellaan.
  Nautitaan ilmaisemisen ilosta ja sanoilla leikkimisestä. Sopii ujoillekin!
  Ohjaajana toimii lastenkirjailija Maria Kuutti.  .

Sunnuntai 4.9.

 • 12.00 – 12.45  Kirjailija Tuula Korolainen
  Päässä tuulee, sanoja sataa – lapsille ja aikuisille
 • 12.45 – 13.30  Räppäri ja kulttuurivaikuttaja Karri Paleface Miettinen
  Suomiräpin syvät juuret
  13.30 – 14.30  Lounastauko
  14.30 – 15.15  Kirjailija Antti Heikkinen
  Itäisen maan viisaat miehet: Juice, Turjailija ja Multakurkku
  15.15 – 16 Lauluntekijä Heikki Salo
  Lauri Viita 1949

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!


Tiedote 24.8.2016

SYLVI SYMPOSIUMI ESITTELEE SUOMALAISIA SANATAITUREITA HALKI VUOSISATOJEN

Laaja lukutaito, kirjoittaminen ja sanallisen ilmaisun moninaisuus ovat olennainen osa suomalaisuutta. Suomi kuuluu suurten lukukansojen joukkoon pienestä kielialueesta huolimatta. Sylvi Symposiumin tavoitteena on kasvattaa ja ylläpitää kiinnostusta kirjallisuutta ja lukemista kohtaan ja olla mukana taistelussa uuslukutaidottomuutta vastaan. Rock-lyriikan kautta halutaan madaltaa esimerkiksi nuorten kynnystä osallistua kirjallisuustapahtumaan.

Uudistunut Sylvi Symposiumi esittelee monipuolisesti suomalaista sanataituruutta. Kaksipäiväisessä tapahtumassa käsittelyssä ovat muun muassa Aleksis Kivi, Marja-Liisa Vartio, Lauri Viita, Juice Leskinen sekä Jaakko Teppo. Symposiumin avauspuheenvuoron käyttää kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme otsikolla Kirjain-Suomen synty ja Agricolan osuus siinä asiassa. Hurme myös näyttelee Nälkäteatterin esityksessä Kihlaus, joka on osa symposiumin ohjelmaa.

Bibliofiili Ilkka Paatero tuo esityksensä  Seitsemän veljeksen lähteet rinnalle tapahtuman ajaksi ainutlaatuisen bibliografisen näyttelyn Aleksis Kiven ja Mikael Agricolan kirjoista. Näyttelyssä esitellään ne Aleksis Kiven kirjastoon kuuluneet tai hänen muualta luettavakseen hankkimat kirjat, joiden voidaan katsoa vaikuttaneen Seitsemän veljeksen tekstiin tai sen rakenteisiin.  Mikael Agricolan ja hänen aikalaistensa teokset ovat omassa näyttelyvitriinissään. Kaikki näyttelyn 1700-1800 -luvuilta olevat uniikit teokset kuuluvat Ilkka Paateron yksityiskokoelmiin.
Sylvi Symposiumin muita alustajia ovat tietokirjailija Helena Ruuska, kirjailija Tuula Korolainen, kirjailija Antti Heikkinen, räppäri Karri Paleface Miettinen ja lauluntekijä Heikki Salo. Lasten sanataidetyöpajoja ohjaa lastenkirjailija Maria Kuutti.

Tapahtuman järjestävät Sylvi Symposiumi -työryhmä ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Suomen Tietokirjailijat ry:n kanssa. Tapahtuma on saanut tukea Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta.

Susanna Kolehmainen
kirjallisuuden läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savo

Sylvi Symposiumin historiaa v. 2000-2016