Sylvin Kamari

03sylvinkamari

Sylvin Kamari -huonenäyttely esittelee Sylvi Kekkosen elämää ja elämäntyötä. Esillä on laaja lehtikuvanäyttely, Sylvin omia teoksia, hänen aforismejaan ja aikakauden esineistöä. Tavoitteena on vaalia Sylvi Kekkosen muistoa ja kirjallista perintöä sekä lisätä yleistä tietämystä tästä Pieksämäellä syntyneestä arvostetusta kulttuurin tukijasta, kirjailijasta ja presidentti Urho Kekkosen puolisosta. Esitellä häntä sylvimäiseen tyyliin vaatimattomasti ja pienimuotoisesti.

Nimellään näyttely haluaa viitata Sylvi Kekkosen rooliin kirjallisten keskustelujen emäntänä. Hänen aloittamistaan kirjallisista tapaamisista syntyi aikansa instituutio ”Sylvin salonki”. Hän kutsui luokseen kirjailijoita keskustelemaan kirjoista, kirjoittamisesta, ajan suuntauksista. Sylvi Kekkosta kiinnosti ennen kaikkea, miten nuoret kirjailijat ammattiinsa suhtautuivat. Hän halusi rohkaista nuoria ja kannustaa heitä kertomaan ongelmistaan, ja oli aulis antamaan apua, jos joku sitä tarvitsi. Omasta kirjallisesta tuotannostaan Sylvi Kekkonen ei näissä tapaamisissa puhunut koskaan.

Ilta-Sanomien erikoisliite Sylvi Kekkosesta 2015
Ensilukemalta yksityiskohdiltaan tarkka ja monipuolinen kuvaus tämän arvostetun kulttuurihenkilön ja maan äidin elämästä. Yhden aukeaman on saanut Pieksämäen synnyinpappilakin ja sen tekemä työ Sylvi Uinon muiston vaalijana. Kaiken kaikkiaan otteeltaan hyvin positiivinen ja kunnioittavan kuvan tästä kuuluisimmasta maan äidistä antava julkaisu. Luonnollisestikaan kaikki se tieto, mitä Kulttuuripappilan väellä oli lehdelle tarjota, ei mahtunut eikä voinutkaan mahtua sinänsä laajaan julkaisuun. Jäi vielä kerrottavaa kesäisiin opastuksiin pappilalla.