Kesateatterin historia

PAPPILAN PIHAN PERINTEINEN KESÄTEATTERI

Pappilan pihan kesäteatteri  on vapaamuotoinen  nuorten  teatteriryhmä, joka on  aloittanut toimintansa  2007 Pieksämäellä  Kulttuuripappila Sylvin pihapiirissä. Toimintaa olivat käynnistämässä Iso Pappilan tukiyhdistys Ilkka Sepän johtamana ja Poleenin teatterin näyttelijäyhdistys  Polte ry.  Pappilan pihan kesäteatteri  on valmistanut  siitä lähtien joka kesäksi  koko perheen näytelmän, jolla on ollut 10–12 esitystä. Suurin osa näyttelijöistä on lapsia ja nuoria, joiden ikä on vaihdellut  7–18 vuoden välillä. Mukana on ollut joka  vuosi myös  aikuisia  pitkän linjan harrastajanäyttelijöitä. Ryhmän koko on vaihdellut 15–25 näyttelijän  välillä.

Pappilan pihan kesäteatterissa on esitetty koko joukko satuklassikoita:

 • Pikku Pietarin piha 2007
 • Vaahteramäen Eemeli 2008
 • Peppi Pitkätossu 2009
 • Lumikki 2010
 • Saapasjalkakissa 2011
 • Heinähattu ja Vilttitossu ja Pamela-täti 2012
 • Upponalle 2013
 • Amelei, majava ja kuningas katolla 2014
 • Peter Pan 2015
 • Liisa Ihmemaassa 2016
 • Ainakin seitsemän kääpiöltä 2017
 • Pekka Töpöhäntä 2018

Ohjaajana on ollut aina ammattiohjaaja mm. Ella Pyhältö (Keranto), Riitta Pasanen, Sami Sihvonen, Janne Jämsä  ja Marja-Liisa Lintunen.  Puvustajana ovat toimineet mm. Susanna Kasanen ja Tuuli Vilkas, musiikkia on ohjannut Elsi Kinnunen useampana kesänä ja koreografioita on ohjannut Mira Laasonen. Kaikki ovat oman alansa ammattilaisia. Mukana on joka vuosi myös  vapaa ehtoisia toimijoita tekemässä lavastuksia, tarpeistoa jne. Näin aikuiset ovat tukemassa ja innostamassa lasten harrastustoimintaa. Näytelmien tuottajana on toiminut Ilkka Seppä.

Pappilan pihan kesäteatteri  pyrkii antamaan  nuorille ja lapsille mahdollisuuden ilmaisutaitojensa kehittämiseen näyttelemisen, laulamisen ja tanssin avulla.  Periaatteena on, että lapset pääsevät itse tekemään ja yhteisen tekemisen kautta kasvamaan  vuorovaikutustaidoissa ja  ilmaisun rohkeudessa. Harjoituksissa on mukana leikki, ja näyttämöllä tekevät  yhteistyötä kokeneet ja ensikertalaiset, aikuiset, nuoret ja lapset.

Pappilan pihan kesäteatteri eroaa taiteen perusopetuksesta siinä, että mukana on myös aikuisia harrastajanäyttelijöitä. Uskollisia Pappilan pihan aikuisnäyttelijöitä ovat koko toiminnan ajan olleet Pirjo Särkkä ja Kirsi Selonen, jotka ovat olleet alusta lähtien tukemassa nuorten harrastustoimintaa ja sekä viihdyttäneet katsojia mainioilla roolisuorituksillaan että antaneet esimerkkiä nuorille näyttelijäntyöstä.
Aikuisten ja lasten yhteinen tekeminen on osoittautunut hedelmälliseksi, voi sanoa että Pappilan pihan kesäteatteri on sekä sisällöllisesti että näyttämöllä esiintyvien  henkilöiden kautta koko perheen teatteri.  Osa kesäteatterin tekijöistä harrastaa teatteria myös talvisin nuorisoteatteri Puntissa, Poleenin teatterissa tai Päivällisteatterissa.
Merkittävää on myös Pappilan pihan kesäteatteri  uuden teatteri- ja kulttuuriyleisön kasvattajana. Pappilan pihapiiri on viihtyisä  puistomainen  ympäristö ja  pappilan kuvataidenäyttelyt, museo ja kirjavintti johdattavat  lapsia ja nuoria myös muun taiteen pariin.